Hemsidans sidhuvud 2017-09-28

För hundköpare

Krösekullens Modji och Krösekullens Maika. Foto: Susanne Lindén Nylén

Råd till valpköpare

Att skaffa hund är ett stort beslut.

Det är ett åtagande som kostar både tid och pengar men som också ger så otroligt mycket i gengäld. För nya valpköpare så finns en uppsjö av litteratur att läsa men vi har här valt att länka till SKK:s "Att köpa hund".

Vad som är extra viktigt att komma ihåg när man köper svensk lapphund är att det är en ras med stark vilja och starka instinkter. Hunden har därför en stor personlig prägel och stor arbetslust. Detta kan, precis som i urminnes tider, användas till vall, jakt och vakt men hunden trivs lika bra med att få springa i skogen med sin familj och därefter krypa upp i soffan och bli kliad på magen.

Det är en förhållandevis frisk ras. Pälsen är lättskött - med en kam, en karda och borstning ca 1ggr/månad så håller den sig fin. Fällning sker ca 2 ggr/år. Många svenska lapphundar har, liksom flera andra vallande raser, lätt till skall.

Som alltid när man skaffar valp är det viktigt med en bra uppfödare. Kontakten med uppfödaren upphör inte för att man hämtat valpen. Där ska man alltid kunna få råd och stöd. Men du har även vissa skyldigheter mot uppfödaren.

Ett av dessa är att röntga din hund för HD så uppfödaren kan utvärdera sin avel. Kanske vill uppfödaren även att du ställer ut din hund ett par gånger, kanske gör ett BPH, också detta för att kunna fortsätta aveln åt rätt håll.

Viktigt att veta när man köper en svensk lapphund är att avelsbasen är mycket liten. Det är därför otroligt viktigt att INTE kastrera hanhundarna och att redan när du köper valpen veta att, om hunden senare uppfyller alla krav, kan det för rasens överlevnad vara nödvändigt att ta en kull efter din hund. Om detta skulle bli aktuellt finns din uppfödare som stöd och naturligtvis finns även stöd och råd att hämta i rasklubben.

Den svenska lapphunden är ett nationalarv som vi tillsammans ska värna om. Varmt välkommen in i vår gemenskap.

 

Herding Instinct's Rally-Tjejen. fotograf: Cattlin Marques

Valpar

Annonserar gör uppfödaren på formulär under Valpförmedling, sidan Avel och hälsa. 

För köparens kännedom. Uppfödare som vill annonsera valpar på rasklubbens hemsida måste uppfylla följande krav:

Medlemsskap i SLK
Kombinationen får ha maximalt 6,25% inavel
Kullen skall uppfylla SKKs grund- och avelsregler
Känd HD-status
Känd status för PRCD-PRA, även hereditärt fr.o.m. 2007-12-31.


Du kan gå direkt till valpsidan härifrån.    Omplaceringar


Om du kommer i en sådan situation att du känner att omplacering av din hund är nödvändig, kontakta Inger så hjälper hon dig hur ni ska gå vidare.

     Inger Laitamaa
     Lillpitevägen 67
     946 92 LILLPITE
     070-5236349
     inger@sidmarkens.se